Wijnreis Le Marche

wijn

De regio Le Marche bevindt zich in Midden-Italië ter hoogte van de regio’s Umbria en Toscana. Het verschilt duidelijk in klimaat met deze beide regio’s. In Le Marche is het minder warm en zijn er grotere verschillen tussen de temperaturen gedurende de dag en de nacht. De belangrijkste Italiaanse druivensoort de “sangiovese” komt het beste tot zijn recht in zondoorstoofde gebieden. Bovendien zal een “sangiovese” die aangeplant wordt in bijvoorbeeld Umbria zich na verloop van tijd aanpassen aan het daar heersende klimaat en de actuele bodemgesteldheid en niet meer het karakter vertonen van zijn Toscaanse soortgenoot.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat in Le Marche lokale druivensoorten populair zijn gebleven en met name op het gebied van witte wijn zich in positieve zin onderscheiden van hun soortgenoten in Umbria en Toscana. De rode wijnen in Le Marche hebben over het algemeen een elegant, afwijkend smaakpalet ten opzichte van hun tegenhangers in Midden-Italië. Wat dat betreft komen de wijnen overeen met het landschap van Le Marche: lieflijk en toegankelijk.

_NZ74537_DxO%2024

In Le Marche behoren vijf lokale, oorspronkelijke druivensoorten tot mijn favorieten. Dit levert vijf mooie wijnen op, drie wit en twee rood. Allemaal bijzonder, en volgens mij ook bijzonder lekker. Dit zijn de Verdicchio, de Bianchello del Metauro en Ribona (wit), de Lacrima di Morro d’Alba en de Vernaccia di Serrapetrona (rood). Lees meer over deze bijzondere druivensoorten op mijn Blog over Le Marche.